076 541 0045

Kunst- / klikgebit

Een kunstgebit of klikgebit is dé oplossing wanneer u tanden of kiezen mist. De mondprothese vervangt uw eigen tanden, zodat u weer probleemloos kunt lachen en eten. Er zijn verschillende soorten kunstgebitten, zoals klikgebitten, frameprotheses en plaatprotheses. De tandarts helpt u een keuze te maken voor een kunstgebit dat bij u en uw mond past, zodat u weer een stralend gebit krijgt.

 • Op maat gemaakt klikgebit of gedeeltelijke prothese
 • Modernste behandelmethoden en apparatuur
 • Angstige patiënten stellen we eerst op hun gemak
 • Ervaren tandheelkundig specialisten in Breda
 • Een eigen vaste tandprotheticus in de praktijk

Wilt u meer informatie over onze klikgebitten, kunstgebitten en gebitsprotheses? Neem dan contact op met tandartspraktijk Brandebeemd in Breda via 076 541 0045. U kunt ook het contactformulier invullen.

Afspraak maken Bel: 076 541 0045

 

Soorten kunstgebitten

De tandarts van tandartspraktijk Brandebeemd in Breda bekijkt welk soort kunstgebit u nodig heeft. Vervolgens maken we een kunstgebit op maat voor u in onze praktijk. Wij werken met de volgende soorten kunstgebitten:

De behandeling is voor alle kunstgebitten in grote lijnen hetzelfde:

 1. Afdruk maken van onder- en bovenkaak, zodat we een persoonlijke lepel kunnen maken
 2. Afdruk maken met de op maat gemaakte lepel
 3. Waswal passen om de hoogte, breedte, kleur en vorm van de tanden en kiezen te bepalen
 4. De pasvorm van het klikgebit, frame of plaatje maken we van was
 5. Tot slot plaatsen we het kunstgebit in uw mond

 

Klikgebit

Een klikgebit is vaak de ideale oplossing wanneer u klachten krijgt door het dragen van een kunstgebit. Een kunstgebit kan drukplekken veroorzaken en soms zelfs uit uw mond vallen, omdat het gebit relatief los in de mond zit. Een klikgebit daarentegen zit goed vast in uw mond doordat we dit met implantaten vastzetten op uw kaak.

Hoe werkt een klikgebit?

Een klikgebit is een gebitsprothese dat we vastmaken aan de kaak met twee of vier implantaten, afhankelijk van of we de prothese in de onderkaak of bovenkaak plaatsen. Onze implantoloog plaatst het implantaat, een kunstwortel van titanium als een schroef in de kaak. Zodra de implantaten zijn vergroeid aan het kaakbot plaatsen we de gebitsprothese. Dit type kunstgebit kan daardoor nooit zomaar uit uw mond vallen.

Voordelen van een klikgebit

 • Het klikgebit heeft de vorm van een hoefijzer, dus komt het gehemelte vrij
 • Smaak komt beter terug door deze vorm
 • De kaak slinkt niet, dus krijgt u geen ingevallen wangen
 • Het klikgebit voorkomt schimmelinfecties in de mondhoeken
 • U kunt eten zonder dat het klikgebit los gaat zitten
 • Uw tanden voelen aan als echte tanden
 • Eten gaat gemakkelijk met een klikgebit
 • Het klikgebit valt nooit uit uw mond, zelfs niet als u lacht
 • Drukplekken komen zelden voor bij een klikgebit

Nadelen van een klikgebit

 • Operatieve ingreep nodig voor het plaatsen van de implantaten

Kosten van een klikgebit

De kosten van een klikgebit worden elk jaar landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Een klikgebit valt onder de basiszorgverzekering, dus worden de kosten in bijna alle gevallen vergoed. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Behandeling klikgebit

Tijdens de eerste afspraak bekijkt de tandarts welk soort prothese u nodig heeft en adviseert u hierover. Als u in aanmerking komt voor implantaten en we kunnen uw ontbrekende tanden en kiezen niet vervangen met een frame of plaatje, dan maken we een klikgebit voor u. Bel 076 541 0045 voor meer informatie over onze kunstgebitten.

Voordat we het klikgebit kunnen plaatsen, dienen er eerst implantaten in uw kaak geplaatst te worden middels een operatieve ingreep. In de tien weken hierna dient u enkele keren terug te komen om de hechtingen te laten verwijderen en te laten controleren of de implantaten goed genezen. Zodra de implantaten volledig genezen zijn, kunnen we het klikgebit in uw mond plaatsen. We plaatsen het klikgebit op de implantaten, zodat dit goed verankerd zit.

Tandartspraktijk Brandebeemd
Brandebeemd 29
4824 NT Breda
076 541 0045
info@tandartspraktijkbrandebeemd.nl

Maandag:08:00 – 17:00 uur
Dinsdag:08:00 – 17:00 uur
Woensdag:08:00 – 17:00 uur
Donderdag:08:00 – 17:00 uur
Vrijdag:08:00 – 12:00 uur
Zaterdag:Gesloten
Zondag:Gesloten

 

Frameprothese

Mist u tanden en kiezen, maar is een kroon of brug geen optie? Dan krijgt u een frameprothese, een gedeeltelijk kunstgebit. De mondprothese rust op de naastgelegen tanden en kiezen en op het slijmvlies van uw kaak. U brengt de uitneembare frameprothese gemakkelijk aan in uw mond.

Wat is een frameprothese?

Een frameprothese is een gedeeltelijke prothese die enkele tanden of kiezen vervangt. De prothese bestaat uit een metalen frame met een stuk tandvleeskleurig kunsthars. Hierin zitten de tanden of kiezen verankerd.

Kosten frameprothese

De kosten van een frameprothese zijn landelijk vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Een frameprothese wordt gedeeltelijk of geheel vergoed als u een tandartsverzekering heeft afgesloten. Indien u meer informatie wenst over de kosten kunt u contact met ons opnemen.

Voordelen van de frameprothese

 • De frameprothese steunt op andere tanden en kiezen, zodat u niet snel tandvleesproblemen krijgt
 • Geschikt wanneer u enkele tanden of kiezen mist
 • Gemakkelijk uitneembaar

 • Duurder dan een plaatprothese
 • Voedselresten kunnen achter de frameprothese blijven steken

Behandeling frameprothese

Voor de eerste afspraak komt u langs in onze tandartspraktijk in Breda. De tandarts bekijkt uw mondsituatie en bespreekt samen met u de mogelijkheden voor het plaatsen van een klikgebit, plaatprothese of frameprothese. We informeren u over de verschillende soorten mondprotheses en adviseren u welk kunstgebit het meest geschikt is voor uw situatie.

Indien u een frameprothese krijgt, maken we eerst een afdruk van uw kaken. Op basis van deze afdruk maken we in onze tandartspraktijk in Breda een frameprothese voor u die precies op uw gebit past. Bij de volgende afspraak is de frameprothese klaar en plaatsen we deze in uw mond.

Afspraak maken Bel: 076 541 0045

 

Plaatprothese

Wanneer u enkele tanden of kiezen mist die niet vervangen kunnen worden door een kroon, implantaat of brug, laat u een plaatprothese plaatsen. De gebitsprothese is voorzien van kunsttanden en kiezen, zodat u weer een prachtig gebit heeft wanneer u de plaatprothese draagt.

Wat is een plaatprothese?

Een plaatprothese is een partiële prothese die eruitziet als een kunstharsplaatje met daarin de vervangende tanden of kiezen. Het plaatje plaatsen we over uw tandvlees heen. U ziet niet dat u een kunstgebit draagt, omdat de plaatprothese de kleur van uw tandvlees heeft. In deze plaat zitten de vervangende tanden en kiezen, zodat u weer een gebit heeft waar u trots op kunt zijn.

Kosten plaatprothese

De kosten van een plaatprothese kunnen per situatie verschillen. Voor de totale kosten kunt u contact opnemen met de tandarts. Indien u een tandartsverzekering heeft afgesloten, zullen de kosten van de plaatprothese in de meeste gevallen gedeeltelijk of geheel worden vergoed.

Voordelen van een plaatprothese

 • Goedkoper dan een klikgebit of frameprothese
 • Geschikt wanneer u enkele tanden of kiezen mist
 • Gemakkelijk uitneembaar

Nadelen van de plaatprothese

 • Voedsel blijft gemakkelijk zitten achter de prothese
 • De plaatprothese steunt op uw slijmvlies, dus kunnen er tandvleesproblemen ontstaan

Behandeling plaatprothese

Maak een afspraak met onze tandarts in Breda om de mogelijkheden voor een kunstgebit te bespreken. De tandarts bekijkt uw mondsituatie en adviseert u welke mondprothese het meest geschikt voor u is. Wanneer een plaatprothese de beste oplossing voor u is, dan maken we afdrukken van uw onderkaak en bovenkaak. Met behulp van deze afdrukken vormen we in onze tandartspraktijk in Breda een op maat gemaakte plaatprothese.

Vergoeding kunstgebit

Voor een kunstgebit krijgt u soms een vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor het klikgebit krijgt u enkel een vergoeding wanneer u een geheel tandeloze kaak heeft die ernstig geslonken is. De partiële gebitsprothese wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Indien u een aanvullende verzekering heeft, wordt deze mogelijk wel vergoed. Voor meer informatie over de vergoeding van uw kunstgebit of klikgebit neemt u contact op met uw zorgverzekeraar.

Contact opnemen met Tandartspraktijk Brandebeemd

Neem contact op met onze tandartspraktijk in Breda om een afspraak te maken. Bel 076 541 0045 of vul het contactformulier in. Nieuwe patiënten vullen online eenvoudig ons inschrijfformulier in.

Naam*
Achternaam*
Telefoonnummer *
E-mailadres*
Ben je al patiënt bij ons?*
Bericht/Vraag*
 
 

 

We wijzen je op onze Privacy- en cookieverklaring.