076 541 0045

Tandarts voor kinderen in Breda

Kom samen met uw kind langs bij onze kindvriendelijke tandarts in Breda. Bij Tandartspraktijk Brandebeemd is het hele gezin welkom. We besteden extra aandacht aan uw kind, zodat hij of zij rustig kan wennen aan de tandarts en de praktijk. Aangezien de meeste gaatjes ontstaan tussen het vierde en eenentwintigste levensjaar nemen we alle tijd om het gebit van uw kind goed te onderhouden en te beschermen.

 • Kinderen gaan kosteloos naar de tandarts
 • Geen wachtlijst: direct een afspraak bij de tandarts
 • Ervaren team van tandheelkundige specialisten
 • Extra aandacht en tijd voor uw kind
 • Behandeling uitgelegd in kindertaal

Uw kindje laten kennismaken met de tandarts tijdens een eerste controle? Maak direct online een afspraak of neem telefonisch contact met ons op. We helpen u graag.

Bel: 06-39123301 Online afspraak maken

“Mijn 5-jarige zoontje had last van kiespijn. De tandarts legde hem stap voor stap uit dat hij hem beter ging maken door een gaatje in zijn kies te vullen. Prettige en kindvriendelijke service.”
Sophie den Dringen uit Breda

Kosten en vergoeding tandarts kinderen

Voor kinderen tot 18 jaar geldt dat de meeste tandheelkundige behandelingen vergoed worden vanuit de basisverzekering. Zo vergoedt uw zorgverzekeraar de kosten van periodieke controles, preventie en behandelingen zoals foto’s, vullingen, wortelkanaalbehandelingen en fluoride.

Beugels en kroon- en brugwerk vallen niet onder de basisverzekering. Indien uw kind aanvullend verzekerd is, vergoedt de verzekeraar deze kosten vaak wel. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

Het eerste tandartsbezoek

Het is belangrijk om uw kind op vroege leeftijd te laten wennen aan de tandarts. Neem uw zoon of dochter van jongs af aan mee naar uw eigen tandartsafspraak. De stap naar de tandartsstoel zal voor uw kind zo kleiner worden. Vanaf het tweede jaar mag uw kindje al plaatsnemen in de tandartsstoel. Wanneer uw kind al stoer genoeg is, mag hij of zij alvast op de stoel klimmen. De tandarts zal op een speelse manier samen met uw kind het aantal tanden en kiezen tellen.

Bel: 06-39123301 Online afspraak maken

Periodieke controle

Wanneer uw kind er helemaal klaar voor is, komt u samen langs voor de eerste periodieke controle. De tandarts bekijkt tijdens deze afspraak de algehele gezondheid van het kindergebit en telt het aantal tanden en kiezen. Daarnaast leggen we op een leuke en begrijpelijke manier uit hoe uw kind zijn of haar gebit het beste kan verzorgen. Wanneer uw kind de eerste volwassen kiezen heeft, sealt de tandarts deze om ze goed schoon te houden en te beschermen.

Gaatjes vullen

Indien we tijdens een controle een gaatje ontdekken, dan wordt er een andere afspraak gemaakt om te vullen zodat er thuis alvast uitleg gegeven kan worden. De tandarts neemt alle tijd om de behandeling van het vullen van een gaatje uit te leggen. We vinden het belangrijk uw kind niet onnodig bang te maken en besteden dan ook alle aandacht en tijd aan hem of haar.

Voorkom tandartsangst bij kinderen

We raden aan tijdens gesprekken met uw kindje nooit de nadruk te leggen op mogelijke angst voor de tandarts: aangeven dat een behandeling helemaal niet erg is en geen zeer doet kan juist averechts werken door verkeerde associaties op te leveren. Maak van de behandeling een normaal onderdeel van het leven en ga op een nuchtere manier om met het idee van naar de tandarts gaan.

Tanden wisselen

Op een leeftijd van vijf of zes jaar komen de eerste blijvende kiezen door. Ze komen allereerst achterin de mond door. Uw kind merkt hier daarom vrij weinig van. De overige melktanden maken plaats voor volwassen tanden. Het wisselingsproces gebeurt gemiddeld tot de leeftijd van dertien jaar.

Beugels

Een beugel is een hulpmiddel om scheefstaande of naar voren staande tanden te corrigeren. In de meeste gevallen plaatsen we pas een beugel wanneer alle tanden en kiezen volledig gewisseld zijn. Uitzondering hierop is de Myobrace, die ook al vóór het wisselen toegepast kan worden. De tandarts bekijkt welke soort beugel het meest geschikt is voor uw zoon of dochter.

“Sinds mijn dochter twee is, neem ik haar al mee naar Tandartspraktijk Brandebeemd. De tandarts neemt altijd alle tijd om haar op haar gemak te stellen. Ze is nu vier en gaat zonder moeite mee naar de tandarts!”
Yara Krooi uit Breda

Preventieve behandelingen voor kinderen

Kinderen lopen een groot risico om gaatjes te krijgen. Om het kindergebit gezond te houden, is het dan ook belangrijk regelmatig preventiebehandelingen uit te laten voeren door de preventie-assistente. Dit voorkomt onder andere gaatjes in tanden en kiezen.

Tanden en kiezen sealen

Wanneer een nieuwe kies doorkomt, bevat deze vaak diepe groeven. Voedselresten en bacteriën blijven hier eenvoudig in zitten. Dit kan gaatjes in de kies als gevolg hebben. Goed poetsen voorkomt dit niet, omdat de groeven te diep zijn. Een tandarts of preventie-assistente sealt tijdens een sealbehandeling de bovenkant en eventueel de zijkant van de kies. Er ontstaat op deze manier een dun laagje kunsthars of fluoridehoudend cement in de groeven. Voedselresten en bacteriën kunnen zo niet meer achterblijven, waardoor de kans op gaatjes veel kleiner wordt. Met goed poetsen blijft de sealbehandeling minimaal 10 jaar lang effectief.

Fluoridebehandeling

Fluoride is een beschermend bestandsdeel dat zorgt voor sterke tanden en kiezen. Veel tandpasta’s bevatten dan ook fluoride. Echter, te veel fluoride is niet goed. Het Ivoren Kruis adviseert onderstaand gebruik van fluoride bij kinderen:

 • Tussen 0 en 1 jaar oud: één keer per dag poetsen met fluoride peutertandpasta.
 • 2 tot 4 jaar oud: twee keer per dag tandenpoetsen met fluoridetandpasta voor peuters.
 • 5 jaar en ouder: twee keer per dag tandenpoetsen met fluoridetandpasta voor volwassenen.

Bij Tandartspraktijk Brandebeemd geven we kinderen tussen de 6 en 18 jaar oud twee keer per jaar fluor tijdens de periodieke controle

Tips mondverzorging kindergebit

 • Poets de tanden van uw kind zodra het eerste tandje is doorgekomen.
 • Vergeet niet om iedere twee maanden de tandenborstel van uw kindje te vervangen.
 • Laat uw kind niet te veel frisdrank en snoep nuttigen.
 • Zorg voor maximaal zes tot zeven voedings- en drinkmomenten per dag, zodat het glazuur goed kan herstellen.
 • Plan twee keer per jaar een periodieke controle in bij de tandarts.
 • Wacht een halfuur na het eten met het poetsen van de tanden van uw kindje.

“Wat een supertandarts voor kinderen! Op een kinderlijke manier legt de tandarts uit wat er gaat gebeuren. Mijn kinderen kennen hierdoor totaal geen angst en nemen zonder moeite plaats in de stoel. Bedankt!”
Pieter van Stand uit Breda

Veelgestelde vragen over de kindertandarts

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts?

We adviseren u om uw dochter of zoon zo vroeg mogelijk mee te nemen naar de tandarts. Hij of zij kan zo rustig wennen, waardoor de kans op angst kleiner is. Ook ontvangt u als ouder op deze manier tijdig de beste adviezen over de verzorging van een melkgebit.

Hoe vaak moet ik een gebitscontrole inplannen voor mijn kind?

Door de glazuurstructuur zijn melktanden minder sterk dan de tanden van volwassenen. Er ontstaan zo eerder gaatjes in het gebit. Om dit te voorkomen is het belangrijk minimaal twee keer per jaar langs te komen voor een periodieke controle.

Afspraak maken bij de kindertandarts in Breda

Wilt u graag met uw kind langskomen bij de kindertandarts? Maak direct online een afspraak of neem telefonisch contact met ons op. We staan u graag te woord.

Bel: 06-39123301 Online afspraak maken