076 541 0045

Hoe verlaag ik mijn angst voor de tandarts?

4 Januari, 2017 15:07

Breekt het zweet u uit als u een tandartsenpraktijk binnenwandelt? Sommigen zijn zó bang voor een tandarts, dat zij liever langdurig pijn hebben aan hun gebit dan dat zij ervoor kiezen om naar een tandarts gaan. Deze angst is menselijk, maar tegenwoordig zijn er veel moderne behandelmethoden en apparatuur die ervoor zorgen dat de behandeling een pijnloze ervaring wordt.

Moderne behandelmethoden zorgen voor meer comfort en tandartsen weten veel beter dan vroeger hoe ze met angstige patiënten om moeten gaan. Verder bestaan er veel verschillende verdovende of kalmerende middelen die de angst bij de patiënt wegnemen. Tandartspraktijk Brandebeemd is gespecialiseerd in het behandelen van angstige patiënten en geeft u daarom graag een aantal tips over hoe u met uw angst kunt omgaan.

  1. Vermijd cafeïnehoudende dranken voor uw bezoek. Deze dranken verhogen de bloeddruk en veroorzaken een stressgevoel.
  2. Plan een tandartsbezoek ’s ochtends vroeg, zodat u niet de hele dag tegen het bezoek op hoeft te kijken.
  3. Probeer ontspannende oefeningen te doen voor u de tandarts bezoekt.
  4. Neem een vriend of familielid mee naar de tandarts om u gerust te stellen.
  5. Luister in de wachtkamer of tijdens de behandeling zelf muziek op uw koptelefoon om rustig te blijven. Muziek werkt vaak afleidend.
  6. Spreek met uw tandarts een ‘time-out’-signaal af. Op deze manier geeft u eenvoudig aan dat de tandarts moet stoppen met de behandeling als u het even niet trekt en houdt u de controle in eigen hand.
  7. Maak uw angst bespreekbaar en stel de tandarts op de hoogte. Op deze manier kan hij u voorbereiden op wat er gaat gebeuren en kan hij u geruststellen.
  8. Vraag aan de tandarts wat hij kan doen om pijn bij een behandeling te voorkomen. De tandarts heeft veel kalmerende of verdovende middelen tot zijn beschikking om de behandeling zo comfortabel mogelijk te maken.

Naast bovenstaande tips is het belangrijk om uw gebit periodiek te laten controleren. Hierdoor worden gaatjes en ontstekingen snel opgemerkt en zal een behandeling minder pijnlijk zijn dan wanneer u lang wacht met een tandartsbezoek. Door het regelmatig bezoeken van een tandarts raakt u ook sneller gewend aan een tandarts en zal de angst afnemen.

Houd deze tips in gedachten en ga met minder angst naar uw volgende tandartsbezoek. Bent u door het lezen van deze blog gerustgesteld? Maak dan gelijk een afspraak voor de periodieke controle. Voor meer informatie over behandelingen voor angstige patiënten bekijkt u deze pagina.

Terug